Pripreme za početak…

Kako smo rekli u prethodnom postu, papercraft je tehnika izrade 3d modela od papira. Zašto plastične kitove raznih modela zamijeniti papirom?  Upravo radi par razloga. Cijena i dostupnost, brojnost i raznolikost sadržaja te jednostavnost i prilagođenost tehnike svakom ponaosob.

      Istina je da u brojnim trgovinama i specijaliziranim marketima možemo nabaviti razne plastične kitove automobila, vlpinceteakova, građevina i brojnih drugih objekata, ali po velikim cijenama u ograničenim mjerilima. Kod nas u Hrvatskoj je največi problemdostupnost tih kitova. Uvijek je tu Ebay, ali i tu su cijene dosta velike te tako npr. jedan „pošteni“ model izrađen u plastici nekakvog automobila košta cca 200-tinjak kuna, dok ga možete jednostavno sami isprintati i složiti kod kuće za nekih par kunića te nakon njega slagati još dosta drugih sve dok imate boje u printeru, papira i ljepila… ok i naravno vremena. Veliki sam fan SF modela tipa Trek i Galactice i upravo je to jedan od razloga zašto sam odabrao papir. U nas se ti modeli teško nalaze, ima ih nešto u Stripovima na kvadrat u Zagrebu te po Mulleru, ali u jako ograničenim serijama, dok internet nudi veliki i široki spektar modela koji su besplatni.

Dakle, papir nam nudi puno veće mogućnosti, jeftin je za nabaviti, a gotovo svi imamo računala i printere danas u kući pa tako te modele možemo sami printati za razliku od plastičnih kitova. Još jedna od 10514524_10202543159115574_3013418497908268533_nprednosti papira naspram plastike je mijenjanje dimenzije modela ili tzv omjera što kod gotovih plastičnih kitova nije moguće, jednostavno dolaze u određenim mjerilima i ne može se mijenjati, dok jedan papirnati model pošto ga preuzmete na računalo, možete jednostavno isprintati u omjeru npr 1:1, 1:2, 1:14… No koji papir odabrati. I to je problem kod nas, posebice u malim mjestima gdje su trgovine i knjižare slabo opremljene. Modeli se mogu izrađivati u običnom kopirnom papiru formata a4, ali tada gube na svojoj trajnosti i čvrstoći. Najbolje je nabaviti obični hamer papir a4 formata koji košta nekih cca 0,30 lipa po komadu, a ima ga gotovo svaka knjižara u Hrvatskoj.

Još jedna od caka i prednosti papira nad plastikom je i izbor alata i pribora za rad. Kako za svaki posao treba i dobar alat tako i za ovaj hobi treba ponešto od toga. Alat je gotovo sličan onome za plastične kitove i jednom kada ga nabavite koristit ćete ga dosta dugo tako da jedna investicija će se odužiti na duži vremenski period uz dosta zabave i užitka.10660236_10202543158315554_3605835873156031616_nNaravno ono što je glavno je računalo, kako bi mogli preuzimati modele s interneta, printer i boja za printanje, papir za printanje, škare, male škarice, ljepilo, pincete, skalpeli, ravnala, tube, igle te razni improvizirani alati prilagođeni tehnikama svakog od nas. U papercraftu nema skupog ljepila kao u plastičnom modeliranju. Obično uhu ljepilo za plastiku je nekih 12-15 kn ovisno o trgovini, dok je ono specijalizirano za plastične modele nekih tridesetak kuna. Isto tako nema niti ulaganja u razne kistove, airbrusheve i spužvice, boje i lakove kao kod plastičnih modela. Teksture na svojim modelima jednostavno isprintate sa samim modelom putem printera.
Za početak je najvažnije imati dobre škare kojima budemo izrezivali naše modele u papiru. To je slobodna izbor, ne moraju biti preskupe, bitno samo da su oštre i da služe svrsi. Potrebno je imati i koji skalpel jer su nam skalpeli odlični prilikom izrezivanja dužih ravnih linija, pri čemu nam pomažu još i ravnala, a posebice sitnijih dijelova, kuteva i sl. Pincete su dobar izbor i alat koji bi trebalo imati, najviše radi malih dijelova na modelima jer je lakše baratati s njima pomoću pinceta. Dobro si je nabaviti i malena kliješta radi kidanja vrhova skalpela koji zna tu i tamo se oštetiti i otupjeti.

Preporuka je nabaviti si i kakvu staklenu pločicu na kojoj ćemo izrezivati naše modele kako nebi oštetili podlogu na kojoj radimo. Kako budete radili nalazit ćete razne probleme koje ćete riješavati na sebi svojstven naćin uz moguću pomoć nekih improviziranih alata te ih slobodno uvrstite u svoju radnu kutiju. Tako npr. ja imam cilindar od tvrdog kartona koji mi pomaže prilikom savijanja raznih tubi papira, a posebice kod lijepljenja istih. Bude tu i koji tutor o tehnikama, ali to neki drugi put.

          Ono što je najvažnije znati za početak jest da modele izrezujemo uz linije označene na papiru, rubove koji su označeni iprekidanom crtom savijamo prema VAN- MOUNTAIN FOLD, a one koji su označeni točkicama savijamo prema UNUTRA – VALLEY FOLD (slika dolje).
F6Z55HBHBNXWJQA.MEDIUM
JEDAN JEDNOSTAVNIJI MODEL ZA POČETNIKE – KOCKA – STAR TREK VOYAGER – BORG

Leave a comment